"Sayın Vali;
Biz ÇEKÜL Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Kültür Elçileri projesinin üyeleriyiz. Hatırlarsanız başladığımız ilk gün sizi ziyaret etmek için gelmiştik. Siz bize sorular sormuştunuz ve biz hepsine cevap verememiştik. Ama artık cevap verebiliriz, dört günlük eğitim süreci sonunda birçok kavram ve bilgi öğrendik. Beraber etkinlikler yaptık. Sizi ziyarete geldiğimizde ÇEKÜL’ün açılımını sormuştunuz. Biz cevap verememiştik. ÇEKÜL’ÜN AÇILIMI: Çevre ve Kültürel Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’dır. 1990 yılında 25 kişi tarafından kuruldu… Tekirdağ ÇEKÜL Temsilcisi: Güneş Gürseler.
Bize ‘Kültür ne demek?’ diye soracak olursanız. Kültür; doğanın yarattıklarını kullanarak insanoğlunun yarattığı her şeydir. Kültürün yok olmasına nedenleri de sayabiliriz. Bunlar; savaş, deprem, sömürü, duyarsızlıktır. Size bir de Tekirdağ hakkında kısaca bilgi vermek istiyoruz. Balkanlardan Tekirdağ’a doğru olan göç ile birlikte nüfus artışı meydana gelmiştir ve Tekirdağ’ın en kalabalık şehri Çorlu’dur.
Biliyorsunuz ki küresel ısınma denilen bir olayın tehdidi altındayız. İnsanların çeşitli aktiviteleri sonucunda meydana gelen sera gaz olarak nitelenen gazların miktarının artması sonucunda yeryüzünde sıcaklık yapay olarak artmıştır. Bu olaya küresel ısınma diyoruz. Küresel ısınma için çözüm önerileri söylemek istiyoruz. Petrol, doğalgaz ve kömür kullanımının azalması, enerjinin tasarruflu kullanılması, orman sayılarının arttırılması, evlerin doğayla uyum içerisinde inşa edilmesi, enerji tasarruflu ampullerin kullanılması, televizyon vb. elektronik aletlerin bekleme modunda tutulması, suyun kullanımına yeterince önem verilmesi, mevsim sebzelerinin tüketilmesi, toplu taşıma araçlarının kullanılması. Eski zamanlar ile ilgili de bilgi vermek istiyoruz. Eski zamanlarda krallar eşyalarının üzerine isimlerini yazarlarmış, deniz kabukluları dövülerek, kaynatılarak krem yapımında kullanılıyormuş, insanlar nereleri ağrıyorsa o organının heykelini yapar ve tanrıya dua edermiş. Biraz da mimarlık hakkında bilgi vermek istiyoruz. Megaron yapılan ilk mekândır. Dikdörtgen formda bir girişi olan tek mekândan oluşturulmuştur. İnsanoğlu kayaları parçalayarak taş haline getirdikten sonra 19. yy.da birçok bina inşa etti.
İşte edindiğimiz bilgiler.
Sevgilerimizle,
Tekirdağ Kültür Elçileri"