03/07/2009
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kapsamında 14 kentten İstanbul’a gelen 300 Kültür Elçisi beş gün süren etkinliklerini tamamladı.
ÇEKÜL Vakfı’nın 2003 yılında Anadolu kentlerinde başlattığı “Kentler Çocuklarındır” kültürel miras eğitim programı temel alınarak üretilen ve 2008 yılından bu yana ETİ işbirliğiyle devam eden “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” projesinin bu yılki son durağı İstanbul oldu.
Kültür Elçileri Projesi, yeni kuşakların yaşadıkları yörenin tarihi, doğal ve kültürel birikimini öğrenmeleri, uygulamalı çalışmalarla kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri ve geleceğe taşıyabilmeleri ve kültürel sürekliliğin sağlanmasını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda kentlerinde eğitim alan Kültür Elçileri, uzmanlardan aldıkları bilgilerin yanı sıra, alan gezileriyle de öğrendiklerini pekiştirerek ve çevrelerine farklı bir gözle bakmayı öğrenerek İstanbul’a geldi.
Kültür Elçileri Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda…
2008-2009 eğitim öğretim yılında, Tarihi Kentler Birliği üyesi 14 kentte, 6. sınıf öğrencileriyle yapılan eğitimlerin ardından İstanbul’a gelen 300 Kültür Elçisi, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından Darüşşafaka Eğitim Kurumları Maslak yerleşkesinde dolu dolu beş gün geçirdi. 29 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri İstanbul Buluşması’na başta Darüşşafaka Cemiyeti ve Eğitim Kurumları olmak üzere, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Beşiktaş Belediyesi de destek verdi.
Bu yılki teması “Geleneksel Yaşam Kültürü ve Yöresel Müzik” olan İstanbul Buluşması, tanışma etkinliğiyle başladı, çeşitli atölye çalışmaları ve Kültür Elçileri Bildirge hazırlığı, kentlerin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan stantların hazırlanması, türkü korosu ve kent sunumları çalışmalarıyla sürdü. Etkinlik kapsamında konuk çocuklar, Tarihi Yarımada ve Boğaziçi gezisiyle İstanbul’u tanıdı. Buluşmanın dördüncü günü etkinlikler, Galatasaray Lisesi’nin bahçesinde basın toplantısı eşliğinde gerçekleştirildi.
Tarihi lisenin bahçesinde kentlerinin kültürel mirasını tanıtan stantlar kuran Kültür Elçileri, davetliler ve basın mensuplarıyla sohbet ederek kentleri hakkında bilgi verdi. Projeye gönüllü destek veren gezi yazarı ve TV program yapımcısı Fatih Türkmenoğlu’nun, 14 kentte yapılan eğitimleri belgeleyen tanıtım filmi ise konuklar tarafından ilgiyle izlendi. Yine projenin gönüllü destekçisi olan sanatçı Candan Erçetin de “Kültür Elçileri Türkü Korosu” ile birlikte 7 bölgenin türkülerini söyledi. İstiklal Caddesi’nde “Kültür Yürüyüşü” yaparak, “İstanbul Bildirgesi”ni İstanbullularla paylaşan Kültür Elçileri, “Geleneksel yaşam kültürümüzü koruyalım ve gelecek kuşaklara aktaralım. Yeni türküler söyleyebilmek için türkülerimizi birlikte yaşatalım” mesajını verdi.
14 Kentin Kültür Elçileri, Ritimler Eşliğinde Tanıştı
Adıyaman, Ahlat, Alanya, Avanos, Bergama, Giresun, Osmangazi, Safranbolu, Sinop, Sivas, Taşucu, Tekirdağ, Trabzon ve Van… Her biri yörelerine özgü kültürel değerleriyle kimlikli 14 kent… Kimi aynı ırmağın kenarında kurulmuş; kimi aynı denizin balığını tutuyor. Kimi ise benzer ezgilerle türküler söylüyor. Onlar, Anadolu’nun özellikli kentlerinden sadece 14 tanesi. Kültürel değerlerini yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya söz veren bu kentlerin Kültür Elçileri ise, ortak çağrılarını İstanbul’dan tüm yurda duyurmak için bir araya geldi.
Sabahın ilk saatlerinde Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na gelmeye başlayan Kültür Elçileri, ÇEKÜL Vakfı’nın gönüllü eğitmenleri tarafından karşılandı. Eğitimler sırasında, Kültür Elçileri ve eğitmenler arasında oluşan duygusal bağlar, karşılamalar sırasında da hissedildi.
Tüm öğrencilerin gelmesinin ardından tanışma etkinliği başladı. Spor salonunda yapılan etkinlikte, her kent bir müzik notasını temsil etti. Eğitmenler, kent sorumluları ve ÇEKÜL çalışanlarının da katıldığı tanışma etkinliğinde eğlenceli saatler yaşandı.
Yazar Bilgin Adalı’nın Anlatımıyla Çatalhöyük…
Etkinliklere gönüllü destek veren yazar Bilgin Adalı, Çatalhöyük hakkında bilgiler verdi, insanoğlunun binlerce yıllık var oluş serüveni boyunca yaratıcılığı ve düşünce gücüyle geliştirdiği kültürel birikimi çocuklara aktardı. Kendi geliştirdiği küçük buluşları Kültür Elçileri ile paylaşarak onları yaratıcı buluşlara özendirdi. Bilgin Adalı tarafından imzalanan Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un fethinin öyküsünü anlatan “Kariye Hazinesi” isimli kitap etkinliğin sonunda Kültür Elçileri’ne hediye edildi.
Kültür Elçileri, Tarihi Yarımada’yı ve İstanbul Boğazı’nı Gezdi
Etkinliklerin ikinci günü, İstanbul gezisiyle devam etti. Pek çoğu ilk defa İstanbul’a gelen ve ilk defa denizi gören Kültür Elçileri, önce İstanbul hakkında bilgi aldı. ÇEKÜL Vakfı Sinan’a Saygı Projesi koordinatörü Ahmet Sezgin, Mimar Sinan İstanbul gezi haritası üzerinden, Sultanahmet Meydanı’nı anlattı.
Kültür Elçileri, Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Meydanı’nı gezerek, İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerini öğrendi; geleneksel yaşam kültürü hakkında bilgiler edindi.
Kültür Elçileri Boğaz gezisindeyse, tarihi yalılar ve özellikleri, doğal yaşam ve modern kentleşmeyle ilgili gözlem yapma imkânı buldu.
“Kültür Yürüyüşü” ve Kent Stantları için Hazırlık Yapıldı
İstanbul Buluşması’nın üçüncü günü, Galatasaray Lisesi ve İstiklal Caddesi’nde yapılacak etkinliklerin hazırlığıyla başladı. Arhan Kayar ve Sabine Buchman’ın destek verdiği atölye çalışmasında, “Kültür Yürüyüşü”nde taşınacak kent panoları ile doğal ve kültürel mirasın yaşatılmasıyla ilgili mesajlar içeren afişler ve dövizler hazırlandı.
Kültür Elçileri Türkü Korosu, Haluk Polat önderliğinde, Barış Bahçeci ve Sevtuğ Kasapbaşoğlu ile birlikte Darüşşafaka müzik etüt salonunda Candan Erçetin ile söyleyecekleri türkülerin provasını yaptı.
14 Kentten Gelen Çocuklar 7 Bölgeden Türkü Seslendirdiler
Kültür Elçileri İstanbul Buluşması’nın kamuoyuyla tanışması niteliğini taşıyan ekinlik, Buluşmanın dördüncü günü Galatasaray Lisesi’nin bahçesinde yapıldı. Etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.
Sunuculuğunu Fatih Türkmenoğlu’nun yaptığı etkinlikte ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Gülden Kanatlı Derbil ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen birer konuşma yaptı.
Gülden Kanatlı Derbil: “Beş yılın sonunda 77 ilde 4 bin Kültür Elçisi ve elçilerimizin yaygınlaştırma çalışmaları ile on binlerce çocuğa ulaşacağız. Yeni kuşaklara geçmişi sahiplenmenin önemini anlatarak bilinçlendirmeye çalıştığımız projemizde çok değerli destekçilerimiz ve gönüllülerimiz var. Başta değerlerimize sahip çıkan Kültür Elçilerimize, çocuklarımıza çok teşekkür ediyoruz.”
Prof. Dr. Metin Sözen: “Bilinçli, bilgili, kimlikli olan çocuk yarının bilinçli, bilgili, kimlikli yurttaşı olacaktır. Yarının büyükleri olacaktır. Eğitimden geçmeyen yol, geleceği umutsuz ve hüsran dolu kılar. Türkiye’nin yarınının güçlü ellerde olacağı inancıyla, ben bu toplantının biraradalığından çok mutluyum.”
Etkinlik, Sinop Kültür Elçileri'nin Sinop’ta yaşatılmaya devam eden “Hellesa” geleneğini ve Avanos Kültür Elçileri'nin Avanos’un çömleklerini anlatan sunumlarıyla devam etti.
14 Kültür Elçisi’nden oluşan Kültür Elçileri korosu ise Candan Erçetin ile birlikte 7 bölgenin türkülerinden oluşan bir potpuri sundu.
Kentlerin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan stantlar incelendi. Kültür Elçileri davetlilere kentleri hakkında bilgi verdi.
İstiklal Caddesi’nden 300 Kültür Elçisi Geçti
Kent stantlarının gezilmesinin ardından, davetliler ve Kültür Elçileri İstiklal Caddesi’nde “Kültür Yürüyüşü” yaptı. Davullar, ziller, tefler, marakas ve kaşıklar eşliğinde, bir şenlik havasında yürüyen Kültür Elçileri, hazırladıkları İstanbul Buluşması Bildirgesini kent halkına dağıttı. Doğal ve kültürel mirasın korunmasına yönelik dövizler ve kentlerini anlatan panolar taşıyarak, Taksim Meydanı’na kadar yürüyen kortej çevreden gelen olumlu tepkilerle karşılaştı. Kültür Elçileri, Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakarak, bildirgelerini kamuoyuyla paylaştı.
Gözyaşlarıyla Veda Ettiler
Kültür Elçileri İstanbul Buluşması, 300 çocuğun hayatına yeni arkadaşlar ve unutulmaz deneyimler katarak sona erdi. Beş gün süresince birlikte oynadılar, ürettiler, dans ettiler, şarkılar söylediler, paylaştılar… İstanbul’u televizyon ekranlarından yansıyan karmaşık yüzüyle değil, kültürel mirasının zenginliğiyle tanıdılar. Etkinlikler boyunca birlikte hareket etmeyi, kentlerini birbirlerine anlatırken kendilerini ifade edebilmeyi ve birbirlerinin fikirlerini dinlemeyi öğrendiler.
İstanbul’a geldikleri ilk gün mutluluk ve özlemle öğretmenlerine sarılan Kültür Elçileri, ayrılırken hüzün ve yaşlı gözlerle öğretmelerine ve yurdun dört bir yanından edindikleri yeni arkadaşlarına veda etti.