Proje Ortaklarımız

Üye Olun

E-posta:

Sitemize üye olarak bizden haberler alın.

Haberler


ETİ ÇEKÜL KÜLTÜR ELÇİLERİ KAMUOYUNA SİVAS’TAN SESLENDİ

27/05/2009

ÇEKÜL Vakfı’nın ETİ Şirketler Grubu’nun kurumsal desteğiyle devam ettirdiği “Kültür Elçileri Projesi” 2008 yılı kazanımları Sivas’ta kamuoyuyla paylaşıldı.  Türkiye’nin kültürel mirasının geleceğe aktarılması için yeni kuşakların unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerini tanıması ve sahiplenmesini amaçlayan ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri kültürel miras eğitim projesinin basın toplantısı 27 Mayıs 2009 tarihinde Sivas’ta yapıldı. ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, sanatçı Candan Erçetin, gazeteci ve TV program yapımcısı Fatih Türkmenoğlu’nun katıldığı toplantıda, Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Divriği Kaymakamı Önder Bakan, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve çok sayıda davetli de hazır bulundu.

15001706048 e8.350px


Fatih Türkmenoğlu’nun sunumunu gerçekleştirdiği basın toplantısında ilk sözü Firuzhan Kanatlı aldı. Kanatlı, “ETİ olarak, yarım asra yakın süredir Türkiye’nin dört bir yanında tüketicilerimizi ürünlerimizle mutlu eden bir lezzet uygarlığı yaratmaya çalışıyoruz, ancak kendimizi bununla sınırlamıyoruz. ETİ’yi faaliyet gösterdiği alanlarda öncü yapan temel prensiplerden biri de sosyal sorumluluk anlayışıdır. Bu ülkenin geçmişinde imzamız olduğu gibi geleceğine karşı da sorumluluğumuz olduğu inancındayız. Bu topraklarda yeşeren tüm uygarlıklara sahip çıkmak ve Türkiye’nin değerlerini yarınlara taşımak için ‘ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri’ projesine gönül verdik” diye konuştu. Kanatlı, ülkenin zor dönemlerinde dahi sosyal sorumluluk çalışmalarına ara vermeden, geliştirerek devam ettiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal sorumluluk projelerinde temel hedefimiz toplumun ve Türkiye’nin geleceğine ihtiyaç duyulan alanlarda ufuk açmak, katma değer sağlamak. Dolayısıyla ulaştığımız kitlelerde yarattığımız değişime ve dönüşüme odaklanıyoruz. Sadece ‘ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri’ projemize yaptığımız yatırım, sosyal sorumluluk projelerine ne kadar ciddi bir kaynak yarattığımızın önemli bir göstergesidir.”

328504512 e1.350px

ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise projeyle ilgili yaptığı konuşmada sözlerine, “Hangi kente geldiğinizi çok iyi bilirseniz o kent size farklı yaklaşır” diyerek başladı. Sözen sözlerine şöyle devam etti:

“Sivas bir aklın kenti. İpek yolu, kültür yolu ve demiryollarının geçtiği, kesiştiği bir noktadadır. Bu kentte çocuklar farklı yetişmek zorundadır. Onlar, kente gelenlere Sivas’ın bütün renklerini anlatabilmeli ve yaşamın umudunu aktarabilmeliler. Yaptığımız mücadelenin gelecekte kimler tarafından sahiplenileceğinin bizler tarafından belirlenmesi gerekiyor. Biz bu görevi başkalarına veremeyiz. Neyin doğru olduğunu anlatacak insanların eğitimini biz yapmak zorundayız. Sivas çok ciddi bakılması gereken bir yerdir. Sivas’ta Hitit kenti Sarissa ve Kayalıpınar kazıları yapılmakta. ETİ’nin Sivas’la bundan sonraki ilişkisinin farklı olması gerekir.

“ÇEKÜL ile ETİ’nin birlikteliğinin altını çizmek gerekiyorsa, çağdaş ve aydınlık yüzüyle ETİ bizimle beraberdir. İşbirliği sadece saygıyla bitmez. Bilgi birikimi, sağlıklı ve etik anlayışa dayalı işbirliklerinin buluşma noktası, bizim sağlıklı bir sonuca gitmemize olanak sağlıyor.

“Çocukların, kazandıkları bilgileri önce ailelerine, sonra okullarına ve çevrelerine taşımasını istiyoruz. Kültür Elçisi kavramını çocuklara verdiğinizde, bu kavramı geleceğe taşıyacak hale gelmelidirler. Tarih-kültür-kimlik… Bu birbirinden ayrılmaz üç kavram uygarlık ülkesi Anadolu’nun siyasal-kültürel-ekonomik gündeminin öncüsüdür. Çocuklarımızı kendi kültürlerinden uzak yetiştirdiğimizde, bizim kuşakların ne kadar ağır bir töhmet altında kaldığının bilinmesi gerekiyor. Bizler Sivas’ı diğer kentlerden ayıran noktaları bilmiyorsak, bu farklılıkların Sivas’ın yaşama sevinci olduğunu bilmiyorsak, bunu çocuklara aktaramaz, kendimizi inandıramaz ve bu ülkede Sivas’ın adını çizemez oluruz.

“Eğitimci arkadaşlarımızı yalnız bıraktığımızı görüyorum. Çocuklarımıza yerelde ders veren, bilgilerini aktaran uzmanlarımıza teşekkür ediyorum; ama şunu bilin ki onlar yalnızdır.  Eğitmenini yalnız bırakıyorsan, o çocuklara daha iyi bilgi verme olanağı kaybolur. Kentler kendi öğretmenlerine sahip çıkmalıdır. Özel kesim, bizler beraberce kendini yenileyen bir eğitimci anlayışının altını çizmek, olanaklar yaratmak zorundayız. Her kente üniversite kurmanın faydası var; ama içini doldurmanın temeli bu çocuklardan geliyor. Kaynağı kurutmamak için tek yol, burada birlikte gösterdiğimiz beraberliktir. Biz bunların somut göstergesini, yapacağımız eğitimin sonuçlarıyla ölçeceğiz.”  

31322318604 e2.350px

Basın toplantısı Sivas Kültür Elçileri’nden Münevver Bozkuş, Beyza Koçak ve Onur Güler’in “Kültür Elçisi Ne Demek” sunumuyla devam etti. Kültür Elçileri Sivas hakkında da basın mensuplarına bilgi verdi.

12034410828 e3.350px

Sivas’ın “Aşıklık” geleneğini yansıtmak için ise Sivaslı Aşık Derdiyar ve Kültür Elçisi Eren Kelleci, Kültür Elçileri için yazılan atışmayı seslendirdi. Ardından Kültür Elçileri korosu Candan Erçetin ile birlikte Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü söyledi.

 1211360388 e4.350px

Candan Erçetin türkünün ardından Fatih Türkmenoğlu’nun sorularını yanıtladı ve Kültür Elçileri ile birlikte çok güzel zaman geçirdiğini ve bu projede yer almaktan memnun olduğunu belitti. Arkeolog ve öğretmen kimliğinin bu çalışmada ön plana çıktığını söyleyen Erçetin, Türkiye’nin ihtiyacının birikim ve kültürünün gelecek kuşaklara taşınmasının önemine değindi. Erçetin, “Bu proje, bizim ulusal varlığımızı korumak ve yaşatmak için geliştirilmiş bir proje. Kendi kültürümüzü tanıdığımızda, ne kadar değerli olduğunu anlıyoruz. Türkiye’nin çocuklarının zekâsına ve yeteneğine çok güveniyorum; ama onların yolunu açmak lazım. Bu proje en güzel örneklerden biri,” dedi.  Soru cevap bölünün ardından toplantı sona erdi.

 1737358684 e5.350px

637455184 e7.350px

Kültür Elçileri misafirlere Selçuklu Kültür Parkını ve Kongre Müzesi'ni gezdirdi
ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi sanat tarihçi Burhan Bilget ile Kültür Elçileri'nden Dilara Dayıoğlu, Rukiye Karaca, Büşra Bozkaya, Mehmet Paşazade ve Burak Demir, İstanbul’dan kentlerine gelen basın mensuplarına Sivas’ı gezdirdi. Buruciye Medresesi, Çifte Minare, Şifaiye Medresesi ile Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ni inceleyen basın mensupları Sivas kentinden iyi izlenimlerle ayrıldı.

 img 1981.350px

img 1858.350px

img 1906.350px

AŞIK ATIŞMASI

AŞIKLAR

Bizimle birlikte çalar söylerler
Kimden miras kaldı bu sanat size
Sarissa kentini bilir misiniz?
Kimden miras kaldı bu şehir size,

ÇOCUKLAR

Sorguladık çevremizi görerek
Kendimizde düşünmeye ererek
İpek yolu kenti biz izleyerek
Hititlerden miras bu kültür bize,

AŞIKLAR

Bellidir tarihte sizin yeriniz,
Bilmeden sevilmez değerleriniz,
Çifte Minaredir göz bebeğimiz
Kimden miras kaldı bu eser size,

ÇOCUKLAR

Kentleri tanıtmak korumak amaç,
Kültüre doğaya sevgidir ilaç
Zarar verenlere kalmadan muhtaç
Selçuklu'dan kaldı bu eser bize,

AŞIKLAR

Aşık Derdiyar’a bakın çocuklar,
Bu kültüre sahip çıkın çocuklar
Meşaleyi daim yakın çocuklar,
Kimden miras kaldı bu sanat size,

ÇOCUKLAR

Kentler çocukların merak etmeyin
Kültür Elçisiyiz biz unutmayın
Aşık çocukları yaban atmayın
Atalardan miras bu sanat bize.

< Tüm haberler