30/04/2008
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi’nin 2008 eğitim programının yedinci uygulaması, 25 Nisan’da Karadeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Ordu’da yapıldı. Konservatuar binasında bir araya gelen çocuklar, üç gün süren eğitimde, kentlerindeki doğal ve kültürel miraslarını korumanın önemi hakkında bilgiler aldı. Çocuklar, SİT alanı içindeki tarihi Ordu evlerini de inceleme fırsatı buldu.
Kültür Elçileri Eğitim Programı’nın Ordu buluşmasında bir araya gelen öğrencilere, yereldeki gönüllü öğretmenler ve ÇEKÜL gönüllü eğitmenleri eşlik etti. Emekli öğretmen Yavuz Kalyoncu Ordu’nun coğrafi yapısı, Mimarlar Odası Eski Başkanı Talat Köksal Kent mimarisi, arkeolog Özer Yılmaz ise arkeolojik alanlar hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Eğitimin birinci günü, kentin coğrafi yapısı hakkında bilgi alan çocuklar, sunumun ardından Ordu’nun en yüksek tepelerinden biri olan Boztepe’yi gezdiler. Sunum sırasında aldıkları bilgileri, Yavuz Kalyoncu’nun anlatımlarıyla, bu kez de görerek pekiştirdiler. Havanın sisli olması, kuşbakışı görünümü etkilese de, öğrenciler kentlerinin coğrafi güzelliklerini bir kez daha fark ederek heyecan duydu.
Ordu sokaklarının geçmiş görüntüleri ve eski Ordu evlerinin fotoğrafları eşliğinde yapılan kent mimarisi sunumunun ardından da, bu evlerin bulunduğu SİT alanına bir gezi düzenlendi. Yapılan koruma çalışmaları hakkında bilgiler verilerek, koruma bilincinin öneminin de vurgulandığı gezide, bölgede yer alan eski Ordu evleri yakından incelendi; iyi korunmuş ve kötü korunmuş yapılara örnekler gösterildi. Gezi sırasında özellikle “İkiz Evler”, “Sarı Konak” gibi tipik Ordu yapıları, öğrencilerin büyük ilgisini çekti.
Öğrencilere, Ordu Belediyesi tarafından, SİT alanındaki evleri anlatan “Ordu Tescilli Evler Envanteri” adlı kitap hediye edildi. Gezilerin ardından öğrenciler, özellikle SİT alanında gördükleri eski Ordu evlerinin temsili resimlerini çizerek önceden hazırlanmış olan “Ordu Mücavir Sınırları” haritası üzerine yerleştirdi. Ordu mimarisinin önce sunum eşliğinde anlatılması, sonra bu yerlerin gezilmesi, ardından da resimlerinin çizilip harita üzerine yerleştirilmesi, öğrencilerin kentleri ve kentlerindeki önemli mimari yapıları daha iyi tanımlarını sağlayan etkili bir yöntem oldu.
Eğitimin sonunda “Kültür Elçisi” sertifikalarını alan Ordulu öğrenciler, bu sertifikayı hak etmek için daha duyarlı olacaklarına, doğal ve kültürel miraslarını koruyacaklarına söz verdiler.