04/03/2010
ÇEKÜL Vakfı Kültürel Miras Eğitim Programı kapsamındaki çalışmalarına 2010 yılında hızla devam ediyor. ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kapsamında, farklı bölgelerde il, ilçe, belde ölçeğindeki yerleşmelerde yapılan eğitimlerde Kültür Elçileri yetiştiriliyor. Kentlerine duyarlı, kültürel varlıklarını görmeyi ve korumayı öğrenen, doğal çevrenin varlığını sürdürmesi gerektiğine inanan 12 yaşındaki Kültür Elçileri, sertifikalarını aldıktan sonra kentleri için proje üretmeye başlıyor.
Milas ve Samsun kentlerindeki Kültür Elçileri de eğitimlerin ardından ÇEKÜL temsilcileri, yereldeki uzmanlar ve gönüllü öğretmenlerinin eşliğinde bir araya gelmeye devam edecek.
Yirmi dokuz antik kentin bulunduğu Milas…
Milas Sakarya İlköğretim okulunun gönüllü öğrencileri, Belediye tarafından restore edilen Hacı Ali Ağa konağında ÇEKÜL gönüllü eğitmenleri Tuğba Aydın ve Yücel Sofuoğlu ile birlikte önce kültür kavramını inceleyerek, kendi tanımlarını oluşturdu: “Geçmişten gelen ve değişerek geleceğe taşınan değerlere kültür denir”. İnsanların doğanın yarattıklarını kullanarak kültürü oluşturduğunu da hemen kullandıkları cümlelere eklemeye başlayan Milaslı öğrenciler, Kültür Elçisi olmaya hazır olduklarını ilk günden göstermiş oldu.
Bafa Gölü
Milas Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan eğitimde, Bafa Gölü ve Heraklia, İasos, Euramos antik kentleri ve arkeoloji müzesi incelendi. Gezi rehberi Mehtap Yıldız, antik kentleri mitolojik hikâyeler eşliğinde öğrencilere anlattı. Yağmura rağmen gezilere devam eden Kültür Elçileri, sınıf etkinliklerinde ise Milas’ın manilerini, türkülerini, sokak oyunlarını ve yemek kültürünü öğrendi. Geleneksel kent mimarisi hakkında da bilgi alarak, restore edilen sivil mimari yapılarını ziyaret etti. Kentsel sit alanı kapsamında kent içinde korunması gereken yapılar da incelendi.
Euramos antik tiyatrosu
Kültür Elçileri, müze bahçesindeki eserlerin nasıl temizlendiğini izledi.
Uzun yuva sütununun eskizlerini çizen Kültür Elçileri, seramik çalışmasında eserin minyatürlerini yaptı.
Sertifika töreni ise velilerin katılımıyla renklendi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı da törene katılarak, Kültür Elçileri’nin yapacakları çalışmalara destek sözü verdi. ÇEKÜL Vakfı Milas temsilcisi Fatih Abban ve Milas’ın ÇEKÜL gönüllüleri de Kültür Elçileri’ni yalnız bırakmadı.
Milas’ta birincisi düzenlenecek olan Tarım Fuarı’nda görev almak isteyen Kültür Elçileri, yöresel tarım aletleri hakkında afiş ve resim çalışması yaparak, envanter ve kent müzelerinin önemine dikkat çekmek istiyor.
Samsun Huzur Evi’nde sözlü tarih çalışması…
Samsun Alparslan İlköğretim okulundan eğitime katılan öğrenciler ise Huzur Evi’nde çalışmalarını gerçekleştirdi. Huzur Evi sakinleriyle yakından ilgilenen öğrenciler, kentlerini daha yakından tanımak için sözlü tarih çalışması yaptı. Eğitimde, doğal yaşam, mimari ve arkeoloji bilgilerinin yanı sıra, kentin yaşam kültürü hakkında yerel uzmanlar tarafından bilgiler verildi. “Çarşambayı Sel Aldı” türküsü, yaşam kültürü bilgilerini aktaran Müjgan Kırca’nın çaldığı mandolin ile öğrencilerin katılımıyla seslendirildi. ÇEKÜL gönüllü eğitmenleri Gökçe Çağatayalp ve Muhterem Balcı ise Kültür Elçileri ile doğa-insan-kültür temelinde pek çok etkinlik gerçekleştirdi.
Samsun Kültür Elçileri alan çalışmasında, Amisos Tepesi (açık Tümülüs), Bandırma Vapuru (Gemi-Müze), Atatürk Evi, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni inceledi. Kent mimarisi bilgilerinin ardından ise tarihi Samsun evleri, Saat Kulesi, Bedesten, Rus Konsolosluğu Binası, Osmanlı Bankası Binası, Gazi Müzesi, Vilayet Binası, Eski Tütün Fabrikası, Sanat Sokağı ve tarihi Belediye Binası incelendi.
Amisos Tepesi ( açık Tümülüs)
Son gün yapılan Sertifika törenine Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Ayhan, Alparslan İlköğretim Okul Müdürü Necdet Bal, Alparslan İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Elif Özgün, ÇEKÜL Samsun Temsilcisi Dr. Emin Dinççağ, gönüllüler ve veliler katıldı.